Koldioxidens halt i atmosfären 2011-05-30

Detta är ett mycket intressant diagram. Mätningarna från Antarktis ger ett medelvärde under många tusen år tillbaka och mätningarna på klyvöppningarna ger koldioxidens svängningar sedan istidens slut. Även i Sverige har forskare från Lund mätt koldioxidens svängningar flera tusen år tillbaka och även dessa har upptäckt att koldioxiden varierar mer än vad man vanligtvis säger. Dessa forskare mätte antal klyvöppningar eller stomata (per yta) som det heter på botanikspråk så långt tillbaka som stenåldern och även på den tiden kunde man se hur koldioxiden varierade på samma sätt som kurvan visar som är dagens bild idag.

Dagens uppgång ser ut att skilja sig åt från tidigare men det ser inte så alarmerande ut som vi matas med i massmedia. Växterna anpassar sig till mängden CO2 i luften.

Är det mer CO2 behöver växterna inte göra lika många klyvöppningar som då det är mindre CO2 i luften. Växterna är ekonomiska. Mer CO2 i luften innebär att växterna växer bättre och att de kan även klara av torka bättre.

 

 



Kommentera här: