Översvämningar i Queensland 2011-01-28

Det har säkert varit de största översvämningarna i Australien på många år. Och det tycks ha fortsatt med översvämningar i NSW. Vi såg många bilder från översvämningarna från Brisbaneområdet. Men enligt Tidningen The Australien  http://www.theaustralian.com.au/news/nation/alarming-report-on-risks-covered-up/story-e6frg6nf-1225986634328 var översvämningarna omkring Brisbane värre år 1974. Se diagram i tidningen. Prognosen var på 5.2 m men den stannade på 4,46 m en meter under översvämningen 1974 och nästan fyra  meter under den stora översvämningen år 1893. Efter 1974 pekade forskare och ingenjörer ut områden som var olämpliga att bo på, det låg för lågt längs Brisbane River. Myndigheterna mörkade detta och tillät folk bygga sina hus på olämpliga områden. Längre inåt landet byggde de en stor damm som skulle förhindra liknande översvämningar. Det fungerade inte så nu utan denna damm förvärrade översvämningarna istället. Man hade sparat alldeles för mycket vatten. I Australien har förespråkarna för AGW (antropgenic global warming) hela tiden hävdat att Australien skulle bli torrare och torrare allteftersom temperaturen har stigit vilket den har gjort med ca 0,7 grader sedan slutet på den ”lilla istiden” i slutet av 1800-talet. Den högsta politikern i Queenland, Premier of Queensland Anna Bligh hade till och med lagt näsan i blöt och beordrat det ansvariga bolaget att inte tappa ut så mycket vatten utan att spara på det.

http://www.telegraph.co.uk/comment/columnists/christopherbooker/8262064/What-was-the-role-of-warmists-in-the-Queensland-flood-disaster.html och http://jennifermarohasy.com/blog/2011/01/the-value-of-water-to-the-queensland-government-a-note-from-tony/#more-7344




Brisbane 1893. Högsta dödstalet vid en översvämning var 85 st år 1852.

I stället för att förbereda sig för översvämningar som kommer med jämna mellanrum enligt forskarnas anvisningar har politikerna satsat mycket pengar på avsaltningsanläggningar längs kusten. Det är ju torka med jämna mellanrum i Australien

Detta är en visa som även hörts på annat håll. De flesta av världen floder är reglerade och när det kommer mycket regn så har man nästan alltid gjort fel vilket förvärrar översvämningarna..

 

Året efter den stora översvämningen år 1974 var jag och brorsan i Queensland. Vi hade inte tagit reda på något om klimatet. Som blåögda svenska så tänkte vi att sommar och fint väder hör ju ihop. Vi kom till Brisbane vid årsskiftet och efter några dagar norr om Brisbane åkte vi norrut mot Cairns. På vägen upp kom det en eftermiddag häftiga regn och vid en bro över en ravin hade vattnet stigit så mycket att det rann även över bron men vi kunde ändå köra över och tyckte att vi hade tur. Efter ett antal mil kom vi fram till nästa ravin och då stod vattnet någon meter över bron. Det var en lång kö innan, ingen vågade köra över. Vi kom det vid femtiden på eftermiddagen och först mellan fyra och fem på morgonen kunde vi köra över och köra vidare. Vi fick sedan höra att när man åker på landbygden på sommaren ska man alltid ha vatten och mat med sig i bilen för som de sa ”man kan bli stående i veckor”. Ja de sa faktiskt veckor. När vi sedan kon upp till Cairns och hade varit ute på det stora barriärrevet träffade vi en del förståndiga människor. De sa till oss att ”åk härifrån så snabbt som möjligt för om regnen kommer” (de var försenade det året) så blir ni kvar i veckor. Jag förstår nu efteråt att det hade den stora översvämningen i Australien 1974 i färskt minne. En annan sak vi la märke till var att de flesta husen var byggda på stolpar ca 1,5 m höga. En säkerhetsåtgärd mot en eventuell översvämning. När vi hade förstått det hela bestämde vi oss för att snabbt köra söderut och tillbaka vid Brisbane kunde vi höra på väderleksrapporterna att regnen hade börjat. Vi hade tur att regnen var försenade det året.

 

 

Diagram från den 13 jan infört i The Australien när det var som värst. Fast prognosen slog inte in med 5,2 m. det stannade på 4,46 m

När det blir mycket regn är det vanligt att vad människor gjort påverkar och förvärrar översvämningarna. Som med översvämningarna vid sekelskiftet i Lidköping.

 

 

Vänern är i dag reglerad för att förhindra stora fluktuationer i vattenståndet men samtidigt har man i Lidans avrinningsområde dikat ut ca 20000 ha våtmarker plus ett okänt antal utdikade skogsmarker i Värmland. Vi har tagit bort våtmarker och rätat ut diken och åar så att vattnet fortare rinner ut i Vänern både norrifrån och söder ifrån och sedan så skyller vi på global uppvärmning. Läs gärna http://www.gvc2.gu.se/BIBLIO/B-serien/B311.pdf en avhandling gjord vid Göteborgs Universitet.

Kommentarer:

1 Sandra Wegstedt:

Vad spännande dina poster verkar vara! kommer definitivt läsa på din blogg igen! =P Ha en spännande helg (:

Kommentera här: